OM MARKSTEN

ATT KÖPA MARKSTEN GUIDE

Så var det dags att planera inför sommaren med marksten för trädgård, uteplats och troligen till ett poolköp som vi fundera på i familjen.

Varför satsa på marksten? Ja det finns massor av orsaker som jag kommer att skriva litegrann om nedan. Villan i Ålsten Bromma köpte vi förra sommaren men då var det så mycket annat som skulle fixas med villan. Både utomhus och inomhus.

Trista vinterkvällar kan man ägna åt planering. När våren snart kommer startar hela processen med inköp och sen går spaden och grävskopan i marken under Maj månad. Utbudet är enormt när du börjar leta dig fram hos tillverkare och återförsäljare. I vårt fall valde vi att anlita en trädgårdsarkitekt som vi fått tips på. Att anlita en expert för konsultation är aldrig fel. De är ju proffs.

Hur väljer man rätt marksten som man skall köpa?

marksten i trädgård

Det första Du bör lägga in i din ritning/skiss. Här kommer 5st lite “att tänka på”-tips.

1) Vad skall Du ha din marksten till dvs vilken plats skall den läggas på?

2) Färgval och materialval. Vad passar just ditt hus bäst?

3) Vilken budget har Du? Betong är billigare än natursten.Fördelar och nackdelar.

4) Kolla på nätet och i inredningstidningar så hittar du massor av tips.

5) Surfa runt och hitta din leverantör/återförsäljare av marksten. Välj gärna en firma med lång erfarenhet och duktiga rådgivare som du kan fråga om råd.

Vilka olika material finns att tillgå på marknaden? Bra marksten länk http://www.steriks.se/sv/produktsortiment/markbelaggning/marksten

A) SKIFFER

Skiffer är en vanlig stenart i Sverige med lång tradition. Priserna brukar ligga på mellan 300-600 kronor per kvadratmeter beroende på kvalitet.

B) GRANIT

Granit är en underhållsfri och slitstark sten och finns i många olika sorter och färger. Priserna brukar ligga på 450:-/kvm och uppåt. Tåligheten brukar nämnas som en fördel. Den tål högtrycksspolning och åldras ofta vackert.

C) SANDSTEN

Sandsten tar fler och fler marknadsandelar i Sverige. Det mesta kommer hit till Sverige via export från Asien. Priserna ligger på ca 450:-/kvm. En av nackdelarna är dock att den kan vara känslig för det Nordiska klimatet och kan frysa sönder.

D) KALKSTEN

Kalkstenen har samma problem som sandstenen med klimatet. Många väljer därför att lägga den inomhus. Priserna brukar ligga på 450:-/kvm och uppåt.

E) BETONG

Betong är den vanligaste stenarten i Sverige. Priset kan vara så billigt som 100:-/kvm. Själva proceduren med att anlägga betong är lättare än ovan nämnda stenarter. Hållbarheten anses dock sämre än de andra stenarterna.

Det företag vi valde att köpa marksten av var www.steriks.se Grundat 1887, de har ett otroligt stort urval men också väldigt duktiga rådgivare.

Vår inhyrda trädgårdsarkitekt hade bra kontakt med dem och de hade allt det vi sökte.

Jag kommer till sommaren att återkomma med bilder och annat hur det gick med just vår familjs hus.