Planera parker och större områden

germany-70567_1280Ibland handlar planering av mark och växter inte om en vanlig trädgård. Däremot kan den som är intresserad av sin egen trädgård hitta mycket bra idéer och inspiration på dessa platser. I det fallet är det större grönområden och parker som vi talar om. Här krävs det naturligtvis mycket större kapital, kunskap och planering bakom allt som ska göras, men drar du ner det i skala till din egen storlek på tomten kommer du snart att se att det är möjligt att ta många idéer härifrån. När parker planeras sker detta oftast på kommunnivå, och inte ens här är det många gånger som kunskapen att utföra arbetet finns.

Då anlitas det en konsult som är erfaren inom dessa områden, för att på så sätt effektivisera arbetet både gällande tid om kostnad. Frågan kanske är om det verkligen blir kostnadseffektivt, då det kommer att vara en konsult som ska matas med pengar istället för att anlita entreprenörerna på egen hand. Hur som helst är det så det går till, och det kanske måste vara på det sättet då den stora kunskapen finns hos dessa konsulter. Samtidigt bidrar detta till att flera konsulter kan driva verksamheter inom detta område, och då tillkommer mer skatt till staten, vilket i slutändan blir ett ekorrhjul.

När du ser på stora parkområden är de oftast väldigt välskötta, och det är sällan som du ser något ogräs på gräsmattor eller i rabatterna. Detta beror på att kommunerna använder sig av mycket kemikalier vid sin skötsel av parker, då detta blir mycket mer kostnadseffektivt än vad det blir att betala alla som skulle ha jobbat med att hålla detta i schack. Det är ett val som även du får göra med din trädgård. Antingen gillar du att hacka ogräs, eller så gör du likadant och använder det godkända och effektiva ogräsmedel som finns.